Değerli forum üyelerimiz,
Amacımız kusursuz Türkçe kullanımını öğretmek değil. Zaten haddimiz de değildir. Ancak forum kuralları dahilinde, doğru Türkçe ile yazmak hem bir sorumluluktur hem de forumu okumayı kolaylaştırır.
Kısa başlıklar altında forumda yapılan basit hataları açıklamaya çalıştım. Her zaman hepsine uymamız mümkün olmayacaktır. Lütfen hep birlikte bu konuya özen gösterelim.
Forumda fazlasıyla yapılan basit imla hataları :
* Cümleye büyük harfle başlanır ve cümlenin bitiminde nokta işareti konur. Noktadan sonra bir boşluk bırakılarak yeni cümleye büyük harfle başlanır.
Örnek : Bu balık çok güzel. Nereden aldınız?
* Noktalama işaretleri sözcükten sonra, ara vermeden konur. Üstten ayıraç işareti hariç nokta, virgül ve tüm imla işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.
Örnek : Görkem'den aldım. Bornova'da oturuyor. Ahli, yunus ve birçok tür var.
* ç, i, ü, ö, ğ Lütfen Türkçe karakter kullanmaya özen ve dikkat gösterelim. Türkçe de bulunmayan q, w, x gibi harfleri cümle içinde kullanmayalım.
Örnek : Ben ewdeyim. Sen kaçta qeleceksin?
* Cümle içinde özel durumlar hariç rakam kullanmak yerine, rakamları yazı ile ifade etmek daha uygundur.
Örnek : ''Benim 2 balığım var.'' değil, ''Benim iki balığım var.'' şeklinde kullanmak gerekir.
* Özel isimler büyük harfle başlar, istisna yoktur. Malawi özel isimdir. Kelimenin cümle içinde kullanılması halinde, büyük harfle başlaması gerekir ve yazımında "w" kullanılır.
Örnek : Bu balık sizce Dinçer Bey'in olabilir mi?
* Ağabey, Bey, Hanım kelimeleri kişi ekleridir. İsimden sonra yazılırsa büyük harfle başlamalıdır. Cümle başında bir hitap olarak yazılıyorsa sonrasında virgül işareti konur.
Örnek : Orhan Bey, tankınız çok güzelmiş.
Gülay Hanım, sizin kaplumbağanıza bayıldım.
* Smile simgelerini kullanırken cümleden sonra bir boşluk bırakmazsanız, klavyede yazdığınız şekilde çıkar. Bir boşluk bırakırsanız, kullandığınız smile ifade olarak görünecektir.
Örnek : Ben de aynı şeyi düşünmüştüm.

şeklinde olmalıdır.
* Birim yazılırken, rakamdan sonra bir boşluk bırakılır ve birim kısaltmasının arkasına nokta konur.
Örnek : 17 cm. (Doğru) /// 17cm (Yanlış)
* Cümlelerin uzun oluşu anlatmak istediğiniz konuda karışıklık yaratabilir. Kısa, öz ve net cümleler düşüncemizi daha kolay anlatmamızı sağlar.
* Tşk, slm, mrb, nbr gibi kısaltmalar yapmak yerine, teşekkürler, selam, merhaba, nasılsın yazmak daha doğru olacaktır. Forum kurallarımız gereği bu tip kısaltmaların yapılması
yasaklanmıştır. (Teşekkür ve dikkat kelimesi iki tane k harfi ile yazılır!)
* Bazı kavramlar birbirine karıştırılmamalıdır. Mesela ; Resim çizilir, fotoğraf çekilir. Mesajlarınızı yazarken "resim ekler misiniz" yazılmaması daha uygun olacaktır.
* Türkçe, yazıldığı gibi okunan, okunduğu gibi yazılan bir dildir. Yapıcam ya da yapçam şeklinde yazdığımız kelimeler sadece
chat dilinde geçerlidir. Yazım dilinde
yapacağım kelimesi doğrudur.
* Bazı kelimelerdeki harf hataları yanlış kelimeler ortaya çıkartıyor. Yalnış değil yanlış, yanlız değil yalnız, herkez değil, herkes gibi.
* Cümlenin tamamında büyük harf kullanılmamalıdır. Forum kurallarımızın 2. maddesi gereğince yasaklanmıştır.
* İlgi eki "-ki" kelimeye bitişik yazılır. Örnek : (seninki, benimki)
* bağlaç "ki" ayrı yazılır. Örnek : (baktım ki, gördüm ki)
* "bir" daima ayrı yazılır. Sadece
birçok ve birkaç bitişik yazılır.
Örnek : (bir anda, bir ara, bir an, bir elden, herhangi bir)
* "şey" daima ayrı yazılır. Örnek : (bir şey, her şey)
* "ile" bağlacı "i" ile biten bir kelimeyi izliyorsa, iki "i" birleşip "y" olur.
Örnek : (ilgiyle - biriyle)
* "her", "herhangi" ve "herhalde" hariç ayrı yazılır.
Örnek : (her zaman, her gün, her biri)